Doorgaan naar hoofdcontent

Zelf een pixel deken haken

Zou je zelf ook een pixel deken willen haken? Ik leg uit hoe je t aan kan pakken bij de 'Creatieve tip van de week' op de Facebook page Forte Uitgevers.
Want to crochet your own pixel blanket? I explain how to do it at the Dutch Facebook page of Forte publisher's (in Dutch).


Edit 27-01-2014
Ondertussen is het ver terug zoeken op de Facebook pagina van Forte en niet iedereen kan het terug vinden. Daarom staat hij nu ook hieronder. Veel plezier :-)

CREATIEVE TIP VAN DE WEEK:

Pixel deken haken - een how-to-do door Marieke Dissel

Je ziet ze steeds vaker en zelf ben ik er ook één aan het haken; granny dekens met een afbeelding erin, oftewel een pixel deken. Lijkt het je leuk om er zelf ook één te maken? Hier een how to do it!

* Zoek/maak een leuk patroon die jij als granny deken wilt hebben. Je kan gebruik maken van strijkkralen- en borduurpatronen, maar je kan er ook zelf één tekenen op ruitjes papier.
* Beslis welk garen je wilt gebruiken, let er hierbij op dat ze de kleuren hebben die jij nodig hebt voor je patroon.
* Garen uitgezocht? Haak een proef vierkantje. Meet hem op zodat je kan uitrekenen hoe groot je deken wordt. Wordt hij te groot naar je zin dan maak je kleinere squares, wordt hij te klein dan maak je een grotere square.
* Weeg je definitieve square en tel hoeveel squares je van alle kleuren moet haken. Aan de hand van het gewicht van de square en het gewicht van een bol garen kan je uitrekenen hoeveel bollen je per kleur nodig hebt. Ik adviseer je om in 1 keer alle bollen garen te kopen en erop te letten dat de kleuren hetzelfde verfbad hebben. Dit om kleurverschillen te voorkomen.
* Garen in huis? Ga aan de slag! Je kan ervoor kiezen om de squares meteen aan elkaar te haken (ik gebruik de joining-as-you-go techniek van Lucy, Attic 24 http://attic24.typepad.com/weblog/joining-asyougo-sqaures.html ) maar je kan ze ook aan elkaar naaien.
* Laat je niet ontmoedigen, een granny deken kan een groot project zijn, maar je hebt wel iets unieks als hij af is!

Vind je een deken te groot? Op dezelfde manier kan je bijvoorbeeld ook een kussen haken.

Je kan mijn granny deken project volgen op mijn blog, aan het eind van elke maand staat er een nieuwe update! http://www.madebymriek.blogspot.nl/search/label/granny%20deken

Print Friendly and PDF

Reacties

 1. Ik had bedacht om een rozenkleed te maken van granny's en nu kwam ik via google op je blog uit. Ga meteen op de facebook pagina kijken!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. hoi leuk die pixel deken . ik wil er eentje gaan doen met een kakatoe. hoe weet je nu hoeveel vierkantjes dat je nodig heb . is dan bijv 1 vierkantje een granny en hoe kan je dat dan maken . de teltekening dan he . groetjes joanne

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. 1 vierkantje is inderdaad 1 granny. Je kan de tekening maken op vierkant ruitjes papier of in excell.
   Liefs, Mriek

   Verwijderen
 3. hoi graag wil ik weten welke granny je gebruikt hebt

  bvd

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Cynthia,
   ik gebruik een traditionele granny square, maar andere vierkanten werken ook prima :-)
   Groetjes,
   Mriek

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Drops moss stitch sjaal

Hihi, ja ik ben verslaafd aan de moss stitch :-D Naast de sjaal waarmee ik de moss stitch tutorial heb gemaakt (waar ik nog steeds regelmatig een stukje aan haak) en de moss stitch cowl die ik gehaakt heb heb ik nu ook een moss stitch sjaal gehaakt van drops!

Drops moss stitch scarf
Hihi, yes I'm addicted to the moss stitch :-D After the scarf that I used to make the moss stitch turtorial (the one that isn't finished, but I regularly pick up to crochet a few rows) and the moss stitch cowl I crocheted I now also crocheted a moss stitch scarf from drops!


Mn eerste moss stitch sjaal (die ene die nog niet klaar is) haak ik in de breedte. Deze van drops heb ik in de lengte gehaakt zodat hij toch weer een ander effect geeft.

I crochet the first moss stitch scarf (the one that isn't finished) in width. This one from drops is crocheted in length so it gives a different effect.


Waarom noem ik dit mijn drops moss stitch sjaal? Omdat ik hem heb gehaakt met Drops Paris. Dit is een 100% k…

Moss stitch tutorial

Bij de blog van le monde du Sucrette zag ik toch zo'n leuke steek! De moss stitch. Ik was meteen verliefd en volgens haar blogje was hij niet zo moeilijk. Het priniepe is best makkelijk een lossen en een vaste, maar een duidelijke tutorial met uitleg van begin tot eind kon ik niet vinden, dus ben ik het zelf gaan uitproberen. Het is me gelukt, dus volgt hier de tutorial.

I found a very nice stitch on the blog of le monde du Sucrette! The moss stitch. I instantly fell in love and she said that it was an easy stitch. It is not hard, it is just a chain and a single crochet, , but I couldn't find a clear tutorial with explanation from beginning to end, so I tried something myself. I've done it, so here is the tutorial (in US terms).


Benodigdheden:
- garen (ik gebruik restjes katoen voor haaknaald 2,5-3,5)
- haaknaald, groter dan nodig bij het garen (ik gebruik haaknaald 5 maar haak van mezelf erg strak)
- schaar
- stopnaald

Supplies:
- yarn (I use leftover cotton for crochet hoo…

Moss stitch ripple tutorial

Daar is hij dan! De uitleg van de moss stitch ripple. Hebben jullie je haaknaald en garen in de aanslag? ;-)

Here it is! The moss stitch ripple tutorial. Do you have your yarn and crochethook ready? :-)


De moss stitch ripple lijkt erg op de moss stitch. Het enige verschil is dat we gaan minderen en meerderen om ripples in de rijen te krijgen.

The moss stitch ripple looks a lot like the moss stitch. The differance is that we will join stitches and multiplay stitches to get ripples in the rows.

Benodigdheden:
- garen (ik gebruik bij deze tutorial restjes katoen voor haaknaald 2,5-3)
- haaknaald, groter dan bij het garen staat aangegeven (ik gebruik haaknaald 5)
- steekmarkeerders
- schaar
- stopnaald

Supplies:
- yarn (I use for this tutorial scraps of cotton yarn for crochethook 2,5-3 mm)
- crochethook, bigger then the yarn says (I use crochethook 5 mm)
- stitchmarkers
- scissors
- needle

I use US terms in this tutorial

Je begint met een lossenketting met een meervoud van 24, in dit voorbeeld ha…

Attic 24 tas

Na ruim een maand is hij klaar!! Inclusief bloemen en bloemblaadjes!!
 Ik ga hem gebruiken om het project waar ik op dat moment mee bezig ben in te bewaren, als ik hem dan mee wil nemen hoef ik alleen die tas te pakken en heb ik alles! ;-)

Nog even een bloemetje in detail. De bloem is ook naar een patroon van Attic 24, net als de tas :)

Baby's!

In de laatste Hobby Handig (nummer 161, mei/juni/juli 2011) staat het onwijs leuke patroon van deze baby's, ontworpen door Annemarie Arts.


Zijn jullie net zo verkocht als ik?? :-)

Je kan het patroon ook vinden in het boek 'Gelukspoppetjes haken' van Annemarie Arts.