Doorgaan naar hoofdcontent

Hoe kan je zelf een bol gemêleerd garen maken?


Ik maakte van de week zelf een bol gemêleerd garen van katoen. Ik kreeg er veel leuke reactie's op en bedacht me dat het misschien wel leuk is om te laten zien hoe ik deze bol heb gemaakt.

How to make your own ball of mixed yarn
Last week I made my own mixed yarn from cotton. I got a lot of nice reactions and I thought that it would be fun to show you how to make you own mixed yarns.

Om te beginnen zal ik uitleggen welke knoop ik heb gebruikt. Dat is namelijk de 'double knot technique', de dubbele knoop techniek. Waarom gebruikte ik deze knoop? Omdat je de draadjes heel dicht bij de knoop af kunt knippen en dus geen draadjes meer hoeft af te hechten. Ik vond de knoop op deze Engelse blog, waar ook gelinkt wordt naar dit Engelse Youtube filmpje. Ik zal hem in mijn eigen woorden en met foto's aan jullie uitleggen.

For starters I like to tell which knot I used, I used the 'double knot technique'. Why did I use that knot? Because you could cut the yarn very close to the knot, so you don't have to weave in the ends. I found the knot on this English blog. You can find the tutorial of the knot there.

- Klik op de foto om hem te vergroten -

1. Leg de draden die je aan elkaar wilt knopen paralel aan elkaar. De een van beneden naar boven (bij mij roze) en de ander van boven naar beneden (bij mij lila)
2. Haal het uiteinde van de lila draad onder de roze draad door
3. Leg de lila draad over de roze en over de lila draad
4. Haal de lila draad onderlangs door de lila lus
5. Trek de lila draad aan, knoopje 1 is gemaakt
6. Herhaal de stappen met roze, haal het uiteinde van de roze draad onder de lila draad door
7. Leg de roze draad over de lila en roze draad
8. Haal de roze draad onderlangs door de roze lus
9. Trek de roze draad aan, je hebt nu 2 knoopjes
10. Trek de knopen naar elkaar toe door aan de draden te trekken (niet aan de uiteindes)
11. Knip de uiteindes zo dicht mogelijk op de knoop af
12. Trek stevig aan de draden om er zeker van te zijn dat de knoop goed vast zit
Nu heb je de 'double knot technique' gebruikt.

Hoe maak je dan zo'n gemêleerde bol?
Ik heb het garen gebruikt waarmee ik aan de Dutch Crochet along 2014 was begonnen maar die ik onlangs heb uitgehaald omdat 100% katoen voor mij te zwaar is om aan te werken voor een deken.

How did you made a mixed ball of yarn?
I used the yarn which I used for the Dutch crochet along 2014. I stopped because a blanket of 100% cotton was getting to heavy for me.

Ik gebruikte deze regenboog kleuren, allemaal zijn ze 100% katoen:
I used these rainbow colors, they're all 100% cotton:

roze/pink: Phil Coton 3, 0034
rood/red: Catania, 0115
oranje/orange: Catania, 0189
licht oranje/light orange: Catania, 0209
geel/yellow: Catania, 0208
licht groen/licht green: Catania, 0205
donker groen/dark green: Phil Coton 3, 0044
licht blauw/light blue: Catania, 0146
donker blauw/dark blue: Catania, 0201
paars/purple: Phil Coton 3, 0061

Je gebruikt dus allemaal restjes om een gemêleerde bol te maken. Let er wel op dat de naalddikte van je garen overeenkomt.

You use scraps of yarn to make a mixed ball of yarn. Be aware that the yarn thickness for the scraps is desame.

Voor het maken van een bol gebruikte ik een wolwinder/wolmolen. Natuurlijk kan je ook zonder wolwinder een bol gemêleerd garen maken.

I used a yarn winder to make my ball of yarn. You don't need to have one to make your ball of mixed yarn. 

Ik begon met het opwinden van de paarse bol tot ik bijna aan het eind van de draad was. Toen knoopte ik de donker blauwe draad aan met de 'double knot technique' (die hierboven uitgelegd staat). Zodra hij goed vast zat ging ik verder met het opwinden van de bol tot ik bijna aan het einde van de draad was, ik knoopte de lichtblauwe draad aan met de 'double knot technique' en ging weer verder met het opwinden van de bol.

I started to wind up the purple scrap until I almost reached the end of the scrap. I knotted the dark blue scrap to the purple using the double knot technique. Then I went winding up again until I almost reached the end of the dark blue scrap. I knotted the light blue scrap to the dark blue end using the double knot technique and went further winding up the yarn.


Zo ging ik verder met de andere kleuren. Na licht blauw kwam donker groen, licht groen, geel, licht oranje, oranje, rood en roze.

I went on like this using all the colors. After light blue I used dark green, light green, yellow, light orange, orange, red and pink.


Zo maakte ik totaal 5 bollen regenboog gemêleerd garen. Zelf samen gesteld :-D Maar wat haak je ermee en hoe ziet dat eruit?

I made 5 balls of rainbow mixed yarn. Put together by myself :-D But what can you crochet with it and how does it look?


Ik haak er een cowl van in de moss stitch ripple (tutorial klik hier). Op de foto hierboven zie je hoe het garen verloopt en hoe het eruit ziet als je met restjes werkt van verschillende grootes. Omdat het garen al aan elkaar zit geknoopt en er geen uiteindes aan zitten hoef je geen draden meer af te werken. Ik ben al begonnen aan mijn tweede bol garen en de eerste en de tweede bol heb ik ook weer met de 'double knot technique' aan elkaar geknoopt. Op de foto hieronder zie je de overgang van licht blauw naar donker groen garen.

I'm crocheting a cowl with the moss stitch ripple (tutorial click here). On the picture above you see how the yarn flows from one color to another and how it looks using different sizes of scraps. Because the yarn is knot together and there are no loose ends you don't have to weave in the ends of all the colors. I started my second ball of yarn and I knotted the first and second together using the double knot technique. On the picture below you see the transition from light blue to dark green in close up.


Ik vind dit een mooie manier om restjes op te maken zonder dat je ook nog al die draadjes moet afhechten. Ik denk dat er nog wel meer van dit soort gemêleerde bollen gaan volgen hier in huis :-D
Ik ben benieuwd welke kleuren jij gaat gebruiken en wat je ervan gaat haken (of breien of ...).

I love this way to use op scraps and the best part is that you didn't have to weave in the ends! I think there will follow a lot more of this mixed balls of yarn in this house. 
I'm curious what kind of colors you'll use for you mixed balls of yarn and what you'll crochet with it (or knit or ...).

Liefs,
Mriek

Pin It

Print Friendly and PDF

Reacties

 1. Wat een leuke post, mooi garen en een fijn compleet overzicht voor als je een bol 'crazy yarn' wilt maken.
  Groetjes!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een superleuk en handig idee! Thanxx voor de uitleg!!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dat knoopje kende ik al , maar wat een goed idee om je restjes zo op te maken!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Zo hecht ik altijd een nieuwe bol aan als ik met dezelfde kleur verder moet. Ik heb er eigenlijk nooit bij nagedacht om deze knoop voor zo'n 'toverbol' te gebruiken....
  Super idee! Dank je wel voor het delen :)
  Je cowl wordt erg mooi, door de zigzag en het kleurgebruik zit er mooie diepte in! Ik ben dol op dit soort grafische details....

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik ben weg van dit soort bollen garen en het haakt zo lekker weg omdat je geen eindjes weg hoeft te werken. Dank voor deze post, ga ik zeker doen!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Omdat ik heel veel restjes katoen had, heb ik al die bolletjes aan elkaar geknoopt en ben gaan haken.... Het resultaat is een mooie, leuke en kleurrijke tas.
  Bedankt voor de tip ik heb nog veel meer restjes....
  Groetjes Pascal

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik kon me eerst niet meer herinneren waar ik deze tip ook al weer had gelezen, maar gelukkig gevonden!
  Ik heb een hoesje rond een map gehaakt.
  Hartstikke bedankt, heb gelinkt naar je duidelijke beschrijving.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie plaatsen

Populaire berichten van deze blog

Drops moss stitch sjaal

Hihi, ja ik ben verslaafd aan de moss stitch :-D Naast de sjaal waarmee ik de moss stitch tutorial heb gemaakt (waar ik nog steeds regelmatig een stukje aan haak) en de moss stitch cowl die ik gehaakt heb heb ik nu ook een moss stitch sjaal gehaakt van drops!

Drops moss stitch scarf
Hihi, yes I'm addicted to the moss stitch :-D After the scarf that I used to make the moss stitch turtorial (the one that isn't finished, but I regularly pick up to crochet a few rows) and the moss stitch cowl I crocheted I now also crocheted a moss stitch scarf from drops!


Mn eerste moss stitch sjaal (die ene die nog niet klaar is) haak ik in de breedte. Deze van drops heb ik in de lengte gehaakt zodat hij toch weer een ander effect geeft.

I crochet the first moss stitch scarf (the one that isn't finished) in width. This one from drops is crocheted in length so it gives a different effect.


Waarom noem ik dit mijn drops moss stitch sjaal? Omdat ik hem heb gehaakt met Drops Paris. Dit is een 100% k…

Moss stitch tutorial

Bij de blog van le monde du Sucrette zag ik toch zo'n leuke steek! De moss stitch. Ik was meteen verliefd en volgens haar blogje was hij niet zo moeilijk. Het priniepe is best makkelijk een lossen en een vaste, maar een duidelijke tutorial met uitleg van begin tot eind kon ik niet vinden, dus ben ik het zelf gaan uitproberen. Het is me gelukt, dus volgt hier de tutorial.

I found a very nice stitch on the blog of le monde du Sucrette! The moss stitch. I instantly fell in love and she said that it was an easy stitch. It is not hard, it is just a chain and a single crochet, , but I couldn't find a clear tutorial with explanation from beginning to end, so I tried something myself. I've done it, so here is the tutorial (in US terms).


Benodigdheden:
- garen (ik gebruik restjes katoen voor haaknaald 2,5-3,5)
- haaknaald, groter dan nodig bij het garen (ik gebruik haaknaald 5 maar haak van mezelf erg strak)
- schaar
- stopnaald

Supplies:
- yarn (I use leftover cotton for crochet hoo…

5 jaar Dieren cupcakes haken

Vijf jaar geleden kwam mijn eerste haakboek uit. Vijf jaar geleden alweer! Jeetje wat vliegt de tijd!


Wat was ik trots en blij, maar dat zal niemand gek vinden ;-)


Een grote doos gevuld met boekjes, die ik allemaal weer mocht verzenden want toen had ik mijn webshopje nog :-) De goede oude tijd ;-)En een jaar later was daar boekje 2, Feestpoppetjes haken. Nog steeds cupcakes, maar nu met Indianen, prinses, clown, baby's, kinderen van alles wat en ook in mini formaat en applicatie's.


Natuurlijk staan ze nog steeds te pronken in de kast die boekjes! Helaas worden ze niet meer gedrukt, maar ze zijn nog te bestellen bij o.a. bol.com, voor de liefhebber ;-)

Liefs,
Mriek

Knoop je mee - Vriendschapsbandje 7 - Hartjes

Daar issie dan, de laatste! Zullen we maar gewoon meteen naar het bandje gaan? Slaan we mijn geklets een keer over ;-)

Liefs,
Mriek


We gaan een bandje met hartjes knopen en daarvoor heb je nodig:
- 3 draden van 2,5 meter voor de achtergrond
- 2 draden van 2,5 meter voor de hartjes

Ik gebruik voor de hartjes wit en voor de achtergrond een leuk gemêleerd draadje.

Vouw de draden dubbel en leg in het gevouwen gedeelte een knoop. Boven de knoop zit een lusje en onder de knoop zie je alle draden dubbel.


Leg de draden in de goede volgorde (van links naar rechts, 2 gekleurd, 2 wit, 2 gekleurd, 2 wit, 2 gekleurd).


Knoop met 2 knopen van links naar rechts steeds 2 draden samen. Dus de 2 gekleurde knoop je samen, de 2 witte, de 2 gekleurde, de 2 witte en de 2 gekleurde.


* We knopen verder met de meest linker witte, die knoop je naar de buitenkant: maak 2 knopen op elke draad die je tegenkomt.


Neem dan de tweede witte draad van links en die knoop je naar het midden: maak twee knopen op de gekleu…

Attic 24 tas

Na ruim een maand is hij klaar!! Inclusief bloemen en bloemblaadjes!!
 Ik ga hem gebruiken om het project waar ik op dat moment mee bezig ben in te bewaren, als ik hem dan mee wil nemen hoef ik alleen die tas te pakken en heb ik alles! ;-)

Nog even een bloemetje in detail. De bloem is ook naar een patroon van Attic 24, net als de tas :)