Doorgaan naar hoofdcontent

Cadeautje voor nichtje

Deze tante haalde weer eens wat in haar hoofd xD
Mijn nichtje werd afgelopen week 4 en ik wilde een leuk cadeautje voor haar haken. Ik vroeg mijn zus wat ze leuk vond en een Tshirt met Jip en Janneke erop is favoriet. Dat werd dus iets pixel haken! Ik zat in mijn hoofd met een kussentje en om het pixel haken uit te proberen begon in met een bestaand patroon van Jip en Janneke. Het knaagde toch aan mij dat dit niet het plaatje van mijn nichtjes T-shirt was, maar die kon ik niet in pixel patroon vinden. Nu ben ik ook lid van een gezellige pixel haken groep op facebook en daar staan linkjes naar sites waar je zelf je plaatjes om kan zetten in pixels. Ik gebruikte hiervoor www.stitchboard.com maar omdat ik geen hoog resolutie plaatje kon vinden heb ik hem zelf verder aangepast. Voor een kussen werd de afbeelding te klein, je miste dan de details van de kleding van Jip en Janneke dus bedacht ik twee weken voor de verjaardag dat het dan maar een deken moest worden :-D

Present for my niece

This aunt had a crazy idea xD
My niece celebrated her 4th birthday last week and I wanted to make a nice present for her. I asked my sister what she liked and one of her favorites is a tshirt with Jip and Janneke on it. So I wanted to make something with pixel crochet/graphghan! My idea was to crochet a pillow and I picked a existing pattern  from Jip and Janneke. After a while I disliked the fact that this wasn't the picture from my nieces favorite tshirt, but I couldn't finf a pixel pattern from it. I'm a member of a nice pixel crochet group on Facebook and they have linked to sites where you can make your picture into a pixel pattern. I used www.stitchboard.com but because I couldn't find a high resolution picture I hade to edit it to make it perfect. The pattern was to big for a pillow, then you saw nothing of the details on there clothing, so I decided to make a blanket two weeks for he birthday :-D


Ik haakte 2 stokjes per pixel. Ze worden bij mij niet helemaal vierkant, maar dat wist ik al dankzij de proeflapjes die ik haakte voor ik aan de deken begon. De kop van Siepie had ik als laatste proeflapje gehaakt om te kijken of het beeld daardoor niet te veel vertekende, wat gelukkig niet het geval was.

I crocheted 2 double crochet for every pixel. It isn't a real square when I crochet them, but I knew that because I made some test pieces before I started the blanket. I crocheted the head from Siepie (cat from Jip en Janneke) as a final test piece and because it looked a lot like the pattern I started the blanket.


Nadat ik bij de Wibra Saskia acryll had gehaald in wit en zwart kon ik aan de slag. Het werd een strakke planning waar niet te veel van afgeweken kon worden. Gelukkig gingen er een paar afspraken niet door en was mijn man zo lief om wat huishoudelijke taken over te nemen zodat ik druk kon haken :-)

When I got the yarn in my home I could really start. I had a tight schedule, thanks to some appointments that where canceled and a husband that was so nice to help a lot in house I could carry on crocheting.


Na elke vijf gehaakte rijen legde ik de deken op een vaste plek op de grond, ging op de leuning van de bank staan en maakte een foto van de voortgang. Een selfie maken was wel een uitdaging, wel leuk dat Sjakie er gezellig bij kwam liggen :-D

After every five rows I put the blanket on the ground to take a picture. I had to stand on the couch to get everything in the shot. It was a challenge to make a selfie like that. It wasn't planned that Sjakie lied in the shot, but I liked it when he did :-D


Ik vond de vele kleurwissels best pittig. In het begin waren er niet zo veel maar op een gegeven moment had ik er wel een stuk of 35 a 40 per rij. Maar zonder de kleurwissels zou er ook geen Jip en Janneke op de deken verschijnen, dus haakte ik stug door :-)

All the color changes where a bit difficult. In the beginning it wheren't that much color changes, but at some points I had like 35-40 color changes in one row. But without the color changes there wasn't going to be a Jip and Janneke on the blanket, so I carried on :-)


Gelukkig was hij 2 dagen voor de verjaardag af en werd de deken gewassen en geblocked.

Happily I finished the blanket 2 days for my nieces birthday, so I had plenty of time to wash and block it.


Oh wat was ik trots toen ik de foto's kon maken toen hij droog was! Daarna werd hij meteen ingepakt, klaar om aan de jarige job te geven. Ik hoop dat ze er veel plezier mee beleeft als ze ermee speelt of eronder ligt op de bank of op bed. :-D

I was so pround when I could take pictures when it was dry! After the pictures it was time to wrap it so I could give it to the birthday girl. I hope she has a lot of fun with it, playing with it and lying underneath it on the couch or in bed. :-D


Zoals ik al eerder in deze blog vertelde heb ik na elke 5 rijen een foto gemaakt van de voortgang. Hierboven zie je het filmpje die ik daarmee maakte.

As I mentioned earlier in this blog I made a picture after every five rows from the progress. Above you see the little clip I made with it.


Vind je het ook een leuk patroon en zou je hem ook willen haken? Je vindt hem hier.
Ik kan je vertellen, het is onwijs gaaf om zo'n deken in je handen te zien groeien! Ik denk dat er wel meer van zullen volgen :-D

Do you like the pattern and do you want to crochet it? You can find it here.
I can tell you, it's awesome to make a pixel blanket/graphghan and to watch it grow in your hands! I think I will make more of them :-D

Liefs,
Mriek

Pin It

Print Friendly and PDF

Reacties

 1. Wat leuk om zo het hele verhaal te lezen!
  Ik las af en toe wel eens iets op twitter, maar ben daar niet zo heel actief.
  Hij is helemaal super geworden en ik kan me voorstellen dat dit niet de laatste was.
  Al denk ik dat de volgende iets ontspannender zal haken qua tijd ;)

  Zo'n deken staat ook nog steeds op mijn te-doen-lijst, en nu ik die van jou zie stijgt hij weer iets!

  Lief dat je dat voor je nichtje doet <3

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Waanzinnig gaaf!

  Wil je niet per ongeluk ook mijn tante worden? ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heel mooi geworden!
  Daar zal je nichtje vast en zeker blij mee zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Super gaaf joh! En zo knap in zo'n korte tijd!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Super leuk. Pixel haken , nog nooit van gehoord.
  Ik ga me daar wel even in verdiepen.
  Echt een heel leuk idee, ga ik zeker wat mee doen.
  grtjs Mieke

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Erg mooi gemaakt. En knap in 2 weken tijd gedaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Fantastische deken! Echt heel knap gemaakt!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat geweldig. En leuk om te lezen hoe de deken ontstaan is. Deken is echt prachtig

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hij is geweldig!
  En zo snel klaar, doe het je niet na
  Heeft je nichtje vast heel veel plezier van

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Leuk, leuk, leuk. Je brengt me op een idee. Nu tijd nog vinden...;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wauw wat is ie gaaf ennnn wat snel, jeetje respect hoor :)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat een geweldig mooie deken. Niet aan mijn dochter (19) laten zien, want dan wil ze hem ook. En ik weet al wie het moet maken.
  nogmaals Chapeau!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. oh wat is DIT leuk!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wat ontzettend leuk! en wat een werk! Daar ben ik nog niet aan toe.

  Ik moest even kijken wat je nou had liggen op het dienblad, maar dat zijn allemaal wasknijpers met stukjes wol!

  (een collega van mij moet dit niet zien, want die zou het heel graag willen hebben, maar dit is voor mij nog een stap te ver)

  respect!!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hij is prachtig geworden! Zelf wil ik ook heel graag beginnen. Ik ben lid geworden van de pixelgroep op facebook. De tips heb ik gelezen. Er is een ding waar ik niet uit kom: de kleurwisseling. Ik heb begrepen dat je de draden niet mee haakt zoals bij tapestry haken. Maar de draden knip je ook niet af, want op je foto's zie ik dat je klosjes met kleuren voor je hebt. Hoe moet dit? Ik hoop echt dat je me helpen kunt, want ik wil zo graag beginnen!
  Groeten Thea (madebyTA)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zet stukjes garen op een knijper en haak daar vanaf met die kleur in plaats vanaf de bol wol. Zo kan je de draad de volgende toer weer oppakken en hoe je niet elke toer onwijs veel draadjes af te hechten (al blijven het er wel veel xD)
   Liefs,
   Mriek

   Verwijderen
 16. Wat een prachtexemplaar, wow! Dit is echt een super cadeau!
  Groetjes,
  Akkelien
  (debreimeisjes.blogspot.nl)

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Mooi!
  Ik heb net een pixeldeken klaar met de c2c-steek. Ik wil het nu ook eens op deze manier proberen. Dank je wel voor de uitleg!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Wat een super leuke deken!
  Zelf ben ik er ook aan begonnen maar ik kom niet verder dan de opzet lossen. daarnaast haak je er nog 3 extra? en maak je dan in die 3 lossen nog stokjes of sla je die 3 lossen over? hij krult ook helemaal op bij mij terwijl ik niet strak haak. hopelijk kan ik geholpen worden zodat ik deze leuke deken af kan maken.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Drops moss stitch sjaal

Hihi, ja ik ben verslaafd aan de moss stitch :-D Naast de sjaal waarmee ik de moss stitch tutorial heb gemaakt (waar ik nog steeds regelmatig een stukje aan haak) en de moss stitch cowl die ik gehaakt heb heb ik nu ook een moss stitch sjaal gehaakt van drops!

Drops moss stitch scarf
Hihi, yes I'm addicted to the moss stitch :-D After the scarf that I used to make the moss stitch turtorial (the one that isn't finished, but I regularly pick up to crochet a few rows) and the moss stitch cowl I crocheted I now also crocheted a moss stitch scarf from drops!


Mn eerste moss stitch sjaal (die ene die nog niet klaar is) haak ik in de breedte. Deze van drops heb ik in de lengte gehaakt zodat hij toch weer een ander effect geeft.

I crochet the first moss stitch scarf (the one that isn't finished) in width. This one from drops is crocheted in length so it gives a different effect.


Waarom noem ik dit mijn drops moss stitch sjaal? Omdat ik hem heb gehaakt met Drops Paris. Dit is een 100% k…

Moss stitch tutorial

Bij de blog van le monde du Sucrette zag ik toch zo'n leuke steek! De moss stitch. Ik was meteen verliefd en volgens haar blogje was hij niet zo moeilijk. Het priniepe is best makkelijk een lossen en een vaste, maar een duidelijke tutorial met uitleg van begin tot eind kon ik niet vinden, dus ben ik het zelf gaan uitproberen. Het is me gelukt, dus volgt hier de tutorial.

I found a very nice stitch on the blog of le monde du Sucrette! The moss stitch. I instantly fell in love and she said that it was an easy stitch. It is not hard, it is just a chain and a single crochet, , but I couldn't find a clear tutorial with explanation from beginning to end, so I tried something myself. I've done it, so here is the tutorial (in US terms).


Benodigdheden:
- garen (ik gebruik restjes katoen voor haaknaald 2,5-3,5)
- haaknaald, groter dan nodig bij het garen (ik gebruik haaknaald 5 maar haak van mezelf erg strak)
- schaar
- stopnaald

Supplies:
- yarn (I use leftover cotton for crochet hoo…

Moss stitch ripple tutorial

Daar is hij dan! De uitleg van de moss stitch ripple. Hebben jullie je haaknaald en garen in de aanslag? ;-)

Here it is! The moss stitch ripple tutorial. Do you have your yarn and crochethook ready? :-)


De moss stitch ripple lijkt erg op de moss stitch. Het enige verschil is dat we gaan minderen en meerderen om ripples in de rijen te krijgen.

The moss stitch ripple looks a lot like the moss stitch. The differance is that we will join stitches and multiplay stitches to get ripples in the rows.

Benodigdheden:
- garen (ik gebruik bij deze tutorial restjes katoen voor haaknaald 2,5-3)
- haaknaald, groter dan bij het garen staat aangegeven (ik gebruik haaknaald 5)
- steekmarkeerders
- schaar
- stopnaald

Supplies:
- yarn (I use for this tutorial scraps of cotton yarn for crochethook 2,5-3 mm)
- crochethook, bigger then the yarn says (I use crochethook 5 mm)
- stitchmarkers
- scissors
- needle

I use US terms in this tutorial

Je begint met een lossenketting met een meervoud van 24, in dit voorbeeld ha…

Moss stitch cowl + tutorial

Ik noemde de cowl al in mn laatste blog over mn granny deken, maar hier is hij dan echt; het blogje over de moss stitch cowl!
Hij is warm, zit fijn om mijn nek en voelt soepel aan. Ik vind hem helemaal leuk geworden door alle kleuren die erin zitten en de verschillende kleurcombinatie's die in de cowl zijn gekomen.

I mentioned the cowl in my latest blog about my granny blanket, but here he is; the blog about the moss stitch cowl!
It's warm, comforting and feels lovely. I love it because of the different colors I used and the different color combinations that I crocheted.


Ook een moss stitch cowl haken? Hier volgt het patroon:

Gebruik garen naar keuze in verschillende kleuren en een haaknaald iets dikker dan op het etiket vermeld staat.

- haak een even aantal lossen en sluit de ring met 1 halve vaste in de 1e losse
- haak 2 lossen, sla 1 losse over en haak 1 vaste in de volgende losse, *haak 1 losse, sla 1 losse over en sla een vaste in de volgende losse herhaal vanaf * tot het e…

Sfeerlichtjes (+ tutorial)

De donkere avonden zijn weer aangebroken, niks gezelligers dan lekker de kaarsjes aan!


Deze sfeerlichtjes zijn makkelijk en leuk om te maken. Ideaal als werkje voor tussendoor!Je hebt nodig:
- lege pot van de groente (etiket eraf geweekt)
- dubbelzijdig tape/plakband
- 2 kleuren katoen
- haaknaald #5
- schaar
- kaarsje die in het potje past

* Je begint door een lossen ketting te haken, maak hem lekker lang, hecht niet af!


* Wikkel de dubbelzijdig tape om het potje, in rondjes, het mag elkaar niet overlappen.
* Trek het beschermlaagje van de tape af


* Plak dubbelzijdig tape op de bovenste- en onderste rand zodat het netjes doorloopt.
* Trek het beschermlaagje van de tape af


* Begin aan de onderkant met het opplakken van de lossenketting
* Let op dat je de begindraadjes naar boven toe plakt en je onder je opgeplakte lossenketting geen tape meer ziet


* Wikkel verder met de lossenketting, op bovenstaande foto zie je hoe je doorgaat met de volgende rij
* Zorg dat de rijen tegen elkaar aa…