Doorgaan naar hoofdcontent

100 granny squares voor Ukkie

En toen was er alweer een jaar voorbij sinds ik voor het laatst een blogje plaatste. Wat vliegt de tijd en wat is er een hoop gebeurt in de tussentijd!


Ik haakte 100 granny squares voor Ukkkie. Wie is Ukkie? hoor ik je denken, Ukkie is mijn dochter. Een jaar geleden was ik zwanger van Ukkie en verloor ik een beetje de zin in haken en ook in bloggen. En nu? Nu heb ik eigenlijk te weinig tijd om te haken naar mijn zin ;-)


Hoe zit het dan met de 100 granny squares? In 2015 haakte ik een moodblanket met elke dag een granny square. Zoiets wilde ik ook voor mijn dochter maken. Overtbruggetje (Judith) op instagram telde 100 dagen af tot haar bruiloft en dit inspireerde mij om af te tellen met 100 dagen tot de uitgerekende datum. Ik wist dat Ukkie een meisje zou zijn dus koos ik restjes katoen in de kleuren rood, oranje, geel, roze en paars.


Ik wilde wel iets speciaals doen op de dagen dat ik haar hartje hoorde kloppen bij de verloskundige of een echo had, dus haakte ik voor die dagen een granny square heart naar het patroon van Red Agape. Op dag 81 van de 100 granny squares werd Ukkie geboren. De hartjes square lag al gehaakt klaar. Ik koos rood voor het hart en mijn man paars voor de buitenkant.


Ik maakte voor de bevalling elke dag een foto en postte die op instagram met de hashtag #100grannysquaresforUkkie en naief als ik was dacht ik dat wel vol te kunnen houden zodra ze was geboren. Had ik dat even mooi mis xD


Na een tijdje kwam de haakflow weer een beetje terug en pakte ik de draad weer op. Ik haakte nu de granny square hearts voor dagen met mijlpalen in het leven van mijn dochter, zoals voor het eerst in bad, Sjakie ontmoeten en voor het eerst in de auto.


Na 100 dagen was dit het resultaat van de deken. Als ik hem nu af zou ronden zou hij best klein zijn, wat ik erg jammer vond. Dus besloot ik nog 80 granny squares erbij te haken, dan had de deken 80 dagen voor haar geboorte en 80 dagen na haar geboorte en zou hij een mooi formaat krijgen voor haar bed.


Dus haakte ik verder, regelmatig onder het toeziend oog van mijn dochter :-)


Voor de rand bestelde ik de must have mini's van Yarn and Colors, een bont gekleurde deken mocht ook wel een bont gekleurde rand krijgen.


Ik haakte een granny square rand, simpel en mooi, niet te moeilijk en gewoon door haken wat erg fijn is met een baby in huis ;-)


En dan krijg je dit als resultaat, 160 granny squares en granny square hearts.


En hij past perfect op haar bed, waar ze hopelijk de komende jaren mee zal doen :-)


Een deken vol herinneringen, waar we er natuurlijk nog veel meer van gaan maken! :-D

Liefs,
Mriek

For all my English readers: 
I'm sorry but I decided to blog only in Dutch from now on. You can hit translate on the right side bar to translate my blog. Hope you'll keep on following my blog. 
Love, Mriek

Reacties

 1. Gefeliciteerd metje dochter. Je deken voor haar is prachtig geworden.


  Lieve groet, dinah

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een leuke blog! Veel hiervan had ik natuurlijk wel gezien op Instagram. Af en toe keek ik wel eens op je blog of daar ook weer nieuws zou zijn, al snapte ik wel dat je andere prioriteiten had :-)
  De deken is prachtig geworden en je gaat hier vast nog een tijd plezier van hebben en als je dochter uit dit bedje is gegroeid, is 't vast nog een fantastische speeldeken of dekentje op de bank voor je dochter.
  Groetjes,
  Akkelien

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat fijn dat je een dochter hebt, gefeliciteerd! En wat fijn dat je dochter nu een mooi dekentje heeft, waarbij ze zelf heel hard heeft geholpen door haar hartje te laten horen, haar mama in een bepaaldde stemming te rengen en door bepaalde mijlpalen door te maken :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wauw, zeg, wat een ontzettend leuk idee!!!
  En wat een prachtige deken.
  Mooi die kleuren en dan die hartjes erin verwerkt.....Sjonge jonge, echt heel erg leuk!!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Gefeliciteerd met jouw dochtertje. Gaaf idee om zo deze prachtige deken voor haar te haken. De hartjes squares geven de deken nog een extra betekenis. Heel mooi.

  Groetjes, Margaret

  BeantwoordenVerwijderen
 6. gefeliciteerd met je dochtertje! prachtige deken is dit geworden!

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Drops moss stitch sjaal

Hihi, ja ik ben verslaafd aan de moss stitch :-D Naast de sjaal waarmee ik de moss stitch tutorial heb gemaakt (waar ik nog steeds regelmatig een stukje aan haak) en de moss stitch cowl die ik gehaakt heb heb ik nu ook een moss stitch sjaal gehaakt van drops!

Drops moss stitch scarf
Hihi, yes I'm addicted to the moss stitch :-D After the scarf that I used to make the moss stitch turtorial (the one that isn't finished, but I regularly pick up to crochet a few rows) and the moss stitch cowl I crocheted I now also crocheted a moss stitch scarf from drops!


Mn eerste moss stitch sjaal (die ene die nog niet klaar is) haak ik in de breedte. Deze van drops heb ik in de lengte gehaakt zodat hij toch weer een ander effect geeft.

I crochet the first moss stitch scarf (the one that isn't finished) in width. This one from drops is crocheted in length so it gives a different effect.


Waarom noem ik dit mijn drops moss stitch sjaal? Omdat ik hem heb gehaakt met Drops Paris. Dit is een 100% k…

Moss stitch tutorial

Bij de blog van le monde du Sucrette zag ik toch zo'n leuke steek! De moss stitch. Ik was meteen verliefd en volgens haar blogje was hij niet zo moeilijk. Het priniepe is best makkelijk een lossen en een vaste, maar een duidelijke tutorial met uitleg van begin tot eind kon ik niet vinden, dus ben ik het zelf gaan uitproberen. Het is me gelukt, dus volgt hier de tutorial.

I found a very nice stitch on the blog of le monde du Sucrette! The moss stitch. I instantly fell in love and she said that it was an easy stitch. It is not hard, it is just a chain and a single crochet, , but I couldn't find a clear tutorial with explanation from beginning to end, so I tried something myself. I've done it, so here is the tutorial (in US terms).


Benodigdheden:
- garen (ik gebruik restjes katoen voor haaknaald 2,5-3,5)
- haaknaald, groter dan nodig bij het garen (ik gebruik haaknaald 5 maar haak van mezelf erg strak)
- schaar
- stopnaald

Supplies:
- yarn (I use leftover cotton for crochet hoo…

Kerst sfeerlichtjes maken

De donkere dagen van het jaar zijn weer aangebroken. Tijd om extra licht naar binnen te halen. En wat is dan leuker dan dat te doen met zelfgemaakte sfeerlichtjes? :-D


Wat heb je nodig:
- glazen potje (leeg potje van jam/fruithapje)
- plakkaatverf
- plak folie/cover foil (Hema)
- spons
- pen/potlood
- schaar
optioneel:
- vernis

Ik heb een aantal voorbeelden van sjablonen gemaakt, je kan natuurlijk ook je eigen fantasie gebruiken wat je op het potje wilt hebben :-)

een huisje

(Kerst)boom

ster

In dit voorbeeld maak ik een potje met twee sterren erop.


Teken de ster op het plakfolie


en knip hem uit. Dit doe je twee keer.


Plak de sterren op de buitenkant van het potje.

Knip een klein stukje van de spons af en doe de verf op een palet (je hebt niet veel verf nodig).


Dep met het stukje spons de verf op het potje, zorg er hierbij voor dat je de verf gelijkmatig verdeeld.
Laat het potje nu drogen.


Als het potje helemaal droog is haal je de plak folie eraf. Nu zit er op de plek waar de plak fo…

Moss stitch ripple tutorial

Daar is hij dan! De uitleg van de moss stitch ripple. Hebben jullie je haaknaald en garen in de aanslag? ;-)

Here it is! The moss stitch ripple tutorial. Do you have your yarn and crochethook ready? :-)


De moss stitch ripple lijkt erg op de moss stitch. Het enige verschil is dat we gaan minderen en meerderen om ripples in de rijen te krijgen.

The moss stitch ripple looks a lot like the moss stitch. The differance is that we will join stitches and multiplay stitches to get ripples in the rows.

Benodigdheden:
- garen (ik gebruik bij deze tutorial restjes katoen voor haaknaald 2,5-3)
- haaknaald, groter dan bij het garen staat aangegeven (ik gebruik haaknaald 5)
- steekmarkeerders
- schaar
- stopnaald

Supplies:
- yarn (I use for this tutorial scraps of cotton yarn for crochethook 2,5-3 mm)
- crochethook, bigger then the yarn says (I use crochethook 5 mm)
- stitchmarkers
- scissors
- needle

I use US terms in this tutorial

Je begint met een lossenketting met een meervoud van 24, in dit voorbeeld ha…

Fenna cowl + tutorial

Het was helemaal hip en happening, de Fenna garen van de Wibra. De bollen vlogen de winkels uit en helaas zijn ze niet meer te krijgen.
Toen ik ze bij de Wibra vond heb ik lang staan twijfelen, ik ben geen acryll fan maar de kleurtjes waren zo leuk. Uiteindelijk toch 4 bollen regenboog meegenomen en vrijwel meteen ben ik aan de slag gegaan.

It was very hot in Hollans, the yarn Fenna from the Wibra. The balls of yarn were flying out of the stores and unfortunatly they aren't available anymore. 
When I found the Fenna in the Wibra I was in doubt, I'm not an acrylic fan but I loved the colors so much. Finally I took 4 balls of yarn in rainbow colors and that afternoon I started crocheting.


Ik wilde graag een grote, dikke cowl haken. Dus ging ik met dubbele draad en haaknaald 10 aan de slag en voor ik het wist had ik een grote, warme cowl.

I wanted to crochet a big, cozy cowl. So I started with double thread and a 10 mm crochet hook and started crocheting. Before I knew I had a big, …