Doorgaan naar hoofdcontent

Knoop je mee - Vriendschapsbandje 1 - Willekeurige strepen


En we gaan van start met vriendschapsbandje 1, willekeurige strepen! Deel vooral je creatie's online met #knoopjemee, dan kan ik ze terug vinden :-D Knoop ze!

Liefs,
Mriek


We gebruiken 6 verschillende kleuren garen van ongeveer 1,5 m lang.


Knoop ze aan de bovenkant aan elkaar.


Zet hem boven de knoop met een papierklem vast aan je broek of aan een kussen op schoot.


Het eerste stuk gaan we vlechten. Hiervoor verdeel je de zes draden in drie gelijke groepen. Elke groep heeft dus twee draden, het maakt niet uit welke kleuren bij elkaar zitten.


Bij vlechten doe je steeds de buitenste draden over de middelste heen. Ik begin hier met rechts over het midden. Je ziet nu dat de rechter draden de middelste zijn geworden.


Volgende stap is links over het midden, nu zijn de linker draden de middelste geworden.


Zo vlecht je verder, rechts over het midden,


links over het midden,


totdat je een vlecht van ongeveer 5 cm hebt.


Maak een knoop in alle draden tegen de vlecht aan.

Nu gaan we beginnen met de strepen van het bandje.


Leg je draden in een waaier zoals op bovenstaande foto. Ik heb ze willekeurig neergelegd. Volgende week leg ik uit hoe je je eigen kleurvolgorde kan maken.


Je knoopt van links naar rechts, dus pak je het meest linker draadje, draad A. Op de foto's is dat roze.
Leg de draad A over het tweede draadje (draad B, op de foto's paars) heen zoals afgebeeld op de foto


haal draad A onder draad B door


en trek draad A naar boven toe aan. Je hebt nu je eerste knoop gemaakt.


Om een mooi resultaat te krijgen maak je altijd twee knoopjes per draad. Dus leg draad A weer over draad B zoals afgebeeld op bovenstaande foto


haal draad A onder draad B door


en trek draad A naar boven toe aan.


We gaan draad A nu verder knopen op draad C (op de foto's oranje). Leg draad A over draad C zoals je op bovenstaande foto ziet


haal draad A onder draad C door en trek draad A naar boven toe aan.


Je maakt twee knoopjes per draad, dus leg je draad A weer over draad C heen zoals op bovenstaande foto


haal draad A onder draad C door


en trek draad A naar boven toe aan.


We gaan draad A nu knopen met draad D (wit). Zoals je merkt is het knopen steeds hetzelfde. *Leg draad A op draad D zoals op bovenstaande foto


haal draad A onder draad D door en trek draad A naar boven toe aan.


Herhaal vanaf * want per draad maak je steeds twee knopen.


Maak nu twee knopen op draad E (rood).En maak twee knopen op draad F (geel).


De eerste rij knopen is nu klaar!


We gaan nu verder met de tweede rij knopen. Je gaat nu knopen met draad B (op de foto's paars).
Je maakt twee knopen met draad B op draad C (oranje op de foto's). Je maakt precies dezelfde knopen als bij de vorige rij.Dan maak je met draad B twee knopen op draad D (wit op de foto's).Als volgende maak je twee knopen met draad B op draad E (rood op de foto's).Maak twee knopen met draad B op draad F (op de foto's geel).En als laatste maak je twee knoopjes met draad B op draad A (op de foto's roze).
Je tweede rij is nu klaar!

Je begint elke rij dus steeds met het meest linker draadje en maakt op elke draad twee knopen.


Rij 3 knoop je met draad C (oranje op de foto's) je maakt twee knopen op draad D (wit), twee knopen op draad E (rood), twee knopen op draad F (geel), twee knopen op draad A (roze) en twee knopen op draad B (paars).


De derde rij met oranje is nu klaar.


Zo knoop je verder met draad D (op de foto's wit),


met draad E (rood op de foto's)


en met draad F (op de foto's geel). Je hebt nu met alle kleuren een keer geknoopt, maar hij is nu nog niet lang genoeg om als armbandje te gebruiken.


Dus knoop je rij voor rij verder tot je bandje lang genoeg is.


Hoe weet je dat je bandje lang genoeg is? Draai hem om je pols om te passen. Mijn bandje past makkelijk om mijn pols zoals je op bovenstaande foto kan zien. Hij zou iets korter mogen want hij zit bij mij vrij los. Als je laatste rij bij de grote knoop zit is het prima (de grote knoop die je na de vlecht hebt gemaakt).


We gaan het bandje nu afwerken. Zoals je kan zien is hij best lang geworden. Ik heb de papierclip een stuk verplaats zodat hij op de kleine knoopjes zit zodat ik wat makkelijker verder kan werken (zie de foto hieronder).


Maak van alle zes de draden een knoop tegen de rijen knoopjes aan.


We gaan weer vlechten, net als aan het begin van het bandje. Verdeel de draden in 3 groepen. In elke groep zitten twee draden, het maakt niet uit welke kleuren bij elkaar zitten.


Bij vlechten leg je omstebeurt de buitenste draden in het midden. We beginnen met rechts over de middelste draden 


en dan links over het midden.


Dan weer rechts over het midden en links over het midden. Dit herhaal je tot de vlecht even lang is als de eerste vlecht (ongeveer 5 cm).


Leg een knoop in de 6 draden tegen de vlecht aan.

Knip de losse draden van het begin en het einde van je bandje even lang af en knoop je bandje om je pols. Je legt een knoop in de vlechten. 


Je bandje met willekeurige strepen is nu af! 

Maak je je bandje voor iemand anders dan jezelf? Pas hem dan bij hem/haar voor je de laatste vlecht maakt om zeker te weten dat hij past.

Ik hoop dat je het leuk vond om dit bandje te knopen. Vond je iets niet duidelijk of heb je vragen? Stel ze vooral, ik probeer zo spoedig mogelijk te antwoorden.

Volgende week weer een nieuw bandje, dan laat ik zien hoe je zelf je kleur volgorde kan bepalen en hoe je kan spelen met het kleurpatroon van de streepjes.

P.S.: Heb je een bandje geknoopt? Deel vooral je creatie's online met #knoopjemee, dan kan ik ze terug vinden :-D

Print Friendly and PDF

Populaire posts van deze blog

Moss stitch tutorial

Bij de blog van le monde du Sucrette zag ik toch zo'n leuke steek! De moss stitch. Ik was meteen verliefd en volgens haar blogje was hij niet zo moeilijk. Het priniepe is best makkelijk een lossen en een vaste, maar een duidelijke tutorial met uitleg van begin tot eind kon ik niet vinden, dus ben ik het zelf gaan uitproberen. Het is me gelukt, dus volgt hier de tutorial.

I found a very nice stitch on the blog of le monde du Sucrette! The moss stitch. I instantly fell in love and she said that it was an easy stitch. It is not hard, it is just a chain and a single crochet, , but I couldn't find a clear tutorial with explanation from beginning to end, so I tried something myself. I've done it, so here is the tutorial (in US terms).


Benodigdheden:
- garen (ik gebruik restjes katoen voor haaknaald 2,5-3,5)
- haaknaald, groter dan nodig bij het garen (ik gebruik haaknaald 5 maar haak van mezelf erg strak)
- schaar
- stopnaald

Supplies:
- yarn (I use leftover cotton for crochet hoo…

Drops moss stitch sjaal

Hihi, ja ik ben verslaafd aan de moss stitch :-D Naast de sjaal waarmee ik de moss stitch tutorial heb gemaakt (waar ik nog steeds regelmatig een stukje aan haak) en de moss stitch cowl die ik gehaakt heb heb ik nu ook een moss stitch sjaal gehaakt van drops!

Drops moss stitch scarf
Hihi, yes I'm addicted to the moss stitch :-D After the scarf that I used to make the moss stitch turtorial (the one that isn't finished, but I regularly pick up to crochet a few rows) and the moss stitch cowl I crocheted I now also crocheted a moss stitch scarf from drops!


Mn eerste moss stitch sjaal (die ene die nog niet klaar is) haak ik in de breedte. Deze van drops heb ik in de lengte gehaakt zodat hij toch weer een ander effect geeft.

I crochet the first moss stitch scarf (the one that isn't finished) in width. This one from drops is crocheted in length so it gives a different effect.


Waarom noem ik dit mijn drops moss stitch sjaal? Omdat ik hem heb gehaakt met Drops Paris. Dit is een 100% k…

Moss stitch ripple tutorial

Daar is hij dan! De uitleg van de moss stitch ripple. Hebben jullie je haaknaald en garen in de aanslag? ;-)

Here it is! The moss stitch ripple tutorial. Do you have your yarn and crochethook ready? :-)


De moss stitch ripple lijkt erg op de moss stitch. Het enige verschil is dat we gaan minderen en meerderen om ripples in de rijen te krijgen.

The moss stitch ripple looks a lot like the moss stitch. The differance is that we will join stitches and multiplay stitches to get ripples in the rows.

Benodigdheden:
- garen (ik gebruik bij deze tutorial restjes katoen voor haaknaald 2,5-3)
- haaknaald, groter dan bij het garen staat aangegeven (ik gebruik haaknaald 5)
- steekmarkeerders
- schaar
- stopnaald

Supplies:
- yarn (I use for this tutorial scraps of cotton yarn for crochethook 2,5-3 mm)
- crochethook, bigger then the yarn says (I use crochethook 5 mm)
- stitchmarkers
- scissors
- needle

I use US terms in this tutorial

Je begint met een lossenketting met een meervoud van 24, in dit voorbeeld ha…

Harry Potters sorteerhoed

Ik ben een Harry Potter gek. Als je me volgt op Instagram heb je vast al gezien dat ik regelmatig de films kijk en ik kort geleden weer ben begonnen met het lezen van de boeken :-) Eergisteren zat ik wat te surfen op internet en kwam zo het patroon van de sorteerhoed tegen gemaakt door Allison van CRAFTYisCOOL. Ik vond hem meteen leuk en ook goed gelukt en waagde mij aan het patroon.

Harry Potters Sorting Hat
I'm an Harry Potter addict. If you follow me on Instagram you might have seen that I watch the movies regularly and I started reading the books again recently :-) The day before yesterday I was surfing on the internet and I found the pattern of the sorting hat designed by Allison from CRAFTYisCOOL. I loved it and started crocheting. 


In het originele patroon is het echt een hoed gehaakt met haaknaald 10, ik wilde een klein sorteerhoedje om leuk bij mijn boeken neer te zetten dus gebruikte ik een kleinere haaknaald en dunner garen. Ik plaatste de foto gister op Instagram en kree…

Fenna cowl + tutorial

Het was helemaal hip en happening, de Fenna garen van de Wibra. De bollen vlogen de winkels uit en helaas zijn ze niet meer te krijgen.
Toen ik ze bij de Wibra vond heb ik lang staan twijfelen, ik ben geen acryll fan maar de kleurtjes waren zo leuk. Uiteindelijk toch 4 bollen regenboog meegenomen en vrijwel meteen ben ik aan de slag gegaan.

It was very hot in Hollans, the yarn Fenna from the Wibra. The balls of yarn were flying out of the stores and unfortunatly they aren't available anymore. 
When I found the Fenna in the Wibra I was in doubt, I'm not an acrylic fan but I loved the colors so much. Finally I took 4 balls of yarn in rainbow colors and that afternoon I started crocheting.


Ik wilde graag een grote, dikke cowl haken. Dus ging ik met dubbele draad en haaknaald 10 aan de slag en voor ik het wist had ik een grote, warme cowl.

I wanted to crochet a big, cozy cowl. So I started with double thread and a 10 mm crochet hook and started crocheting. Before I knew I had a big, …