Doorgaan naar hoofdcontent

Knoop je mee - Vriendschapsbandje 6 - Ruiten

We gaan vriendschapsbandje nummer 6 knopen, de een na laatste. Je leest het goed de een na laatste. De vakantie loopt in onze regio op zn eind, volgende week voor Zuid en over twee weken voor het Noorden. Volgende week volgt er nog een laatste bandje, de week daarop nog een blogje wat je nog meer met geknoopte werkjes kan doen :-D Dus de laatste blog over de vriendschapsbandjes post ik in de laatste week zomervakantie in Nederland!


Maar zo ver is het nog niet, eerst het bandje van deze week: ruiten. Ik heb wat tinten blauw en wit uitgekozen en het deed mij denken aan onze vakantie's vroeger in Griekenland en aan m'n moeder, die houdt wel van een mooie blauw combi :-D Hij is weer een beetje anders dan de vorige bandjes, je begint namelijk niet met knopen aan de zijkanten, maar in het midden. Ik leg alles weer uit aan de hand van foto's natuurlijk ;-) Knoop je mee?

Liefs,
Mriek

We gebruiken 5 verschillende kleuren garen:
4 van +/- 2 meter lang
1 van +/- 3 meter lang
Ik gebruik verschillende blauw tinten en wit.


Vouw de draden dubbel en leg in het gevouwen gedeelte een knoop. Boven de knoop zit een lusje en onder de knoop zie je alle draden dubbel.
Leg de draden in de volgorde die jij wilt hebben, de langste draden komen hierbij in het midden.


Knoop de middelste draad 2x samen. Daarna knoop je beide middelste draden naar de buitenkanten, op elke draad maak je twee knopen.


Het zelfde doe je met de volgende middelste draden, alleen knoop je die t/m de een na laatste buitenste draden (op de foto wit).


En nogmaals hetzelfde met de volgende middelste draden, deze knoop je t/m de twee na laatste buitenste draden (op de foto wit).


Knoop nu twee keer de middelste draden samen en dan knoop je de linker draad van de middelste één keer naar links (op wit)


en één keer naar rechts (ook op wit). Nu zit de donkerblauwe draad weer in het midden.


Hetzelfde doen we met de rechter middelste draad, alleen dan in spiegelbeeld. Knoop hem één keer naar rechts (op wit)


en één keer naar links (nog steeds op wit).


Knoop de middelste donker blauwe draden nogmaals 2 keer samen.


Om een ruit te maken neem je de derde draad van buiten en knoop je hem 2 keer op alle draden tot je in het midden bent.


Hetzelfde doe je aan de andere kant in spiegelbeeld en leg twee knopen in de middelste draden.


De tweede draad van buiten knoop je op dezelfde manier naar het midden. Aan beide kanten 2 knopen op elke draad tot je in het midden bent, in het midden knoop je dezelfde kleur 2 keer met elkaar.


Hetzelfde doe je met de buitenste draden.
Je hebt nu een ruit geknoopt.


We gaan nu de zijkanten knopen. Neem de linker buitenste draad en knoop die twee keer op twee draden, op de derde draad maak je één knoop naar rechts


en één knoop naar links.


Pak nu de linker buitenste draad en knoop die één keer naar rechts


en één keer naar links.


Pak nu de draad waarmee je de zijkant begon te knopen (de derde draad van links, in mijn geval wit) en maak daarmee 2 knopen op de twee draden naar links, hij zit nu aan de linker buitenkant.
De linker zijkant is nu klaar. Je doet hetzelfde in spiegelbeeld aan de rechter zijkant.


Je neemt de rechter buitenste draad en knoop die twee keer op twee draden, op de derde draad maak je één knoop naar links


en één knoop naar rechts.


Pak nu de rechter buitenste draad en knoop die één keer naar links


en één keer naar rechts.


Pak nu de draad waarmee je de zijkant begon te knopen (de derde draad van rechts, in mijn geval wit) en maak daarmee 2 knopen op de twee draden naar rechts, hij zit nu aan de erchter buitenkant.
Beide zijkanten zijn nu klaar.


Bovenstaand patroon ga je herhalen tot je je bandje lang genoeg vindt. Alleen de allereerste knoop (de twee middelste draden samen knopen) die sla je over, die heb je namelijk al gemaakt dus je begint met de linker middelste draad naar links te knopen en de rechter middelste draad naar rechts.Als je bandje lang genoeg is verdeel je de rest draden in twee delen en maak je er twee vlechten in van ongeveer 5 cm met een knoop tegen de vlecht aan. Knip de rest draden af en je bandje is klaar!


Ik vind het een heerlijk zomers vriendschapsbandje geworden!
Heb jij vriendschapsbandjes geknoopt? Deel ze op social media met de hashtag #knoopjemee zodat ik ze terug kan vinden!

Veel knoop plezier!
Liefs,
Mriek


Print Friendly and PDF

Populaire posts van deze blog

Moss stitch tutorial

Bij de blog van le monde du Sucrette zag ik toch zo'n leuke steek! De moss stitch. Ik was meteen verliefd en volgens haar blogje was hij niet zo moeilijk. Het priniepe is best makkelijk een lossen en een vaste, maar een duidelijke tutorial met uitleg van begin tot eind kon ik niet vinden, dus ben ik het zelf gaan uitproberen. Het is me gelukt, dus volgt hier de tutorial.

I found a very nice stitch on the blog of le monde du Sucrette! The moss stitch. I instantly fell in love and she said that it was an easy stitch. It is not hard, it is just a chain and a single crochet, , but I couldn't find a clear tutorial with explanation from beginning to end, so I tried something myself. I've done it, so here is the tutorial (in US terms).


Benodigdheden:
- garen (ik gebruik restjes katoen voor haaknaald 2,5-3,5)
- haaknaald, groter dan nodig bij het garen (ik gebruik haaknaald 5 maar haak van mezelf erg strak)
- schaar
- stopnaald

Supplies:
- yarn (I use leftover cotton for crochet hoo…

Drops moss stitch sjaal

Hihi, ja ik ben verslaafd aan de moss stitch :-D Naast de sjaal waarmee ik de moss stitch tutorial heb gemaakt (waar ik nog steeds regelmatig een stukje aan haak) en de moss stitch cowl die ik gehaakt heb heb ik nu ook een moss stitch sjaal gehaakt van drops!

Drops moss stitch scarf
Hihi, yes I'm addicted to the moss stitch :-D After the scarf that I used to make the moss stitch turtorial (the one that isn't finished, but I regularly pick up to crochet a few rows) and the moss stitch cowl I crocheted I now also crocheted a moss stitch scarf from drops!


Mn eerste moss stitch sjaal (die ene die nog niet klaar is) haak ik in de breedte. Deze van drops heb ik in de lengte gehaakt zodat hij toch weer een ander effect geeft.

I crochet the first moss stitch scarf (the one that isn't finished) in width. This one from drops is crocheted in length so it gives a different effect.


Waarom noem ik dit mijn drops moss stitch sjaal? Omdat ik hem heb gehaakt met Drops Paris. Dit is een 100% k…

Moss stitch ripple tutorial

Daar is hij dan! De uitleg van de moss stitch ripple. Hebben jullie je haaknaald en garen in de aanslag? ;-)

Here it is! The moss stitch ripple tutorial. Do you have your yarn and crochethook ready? :-)


De moss stitch ripple lijkt erg op de moss stitch. Het enige verschil is dat we gaan minderen en meerderen om ripples in de rijen te krijgen.

The moss stitch ripple looks a lot like the moss stitch. The differance is that we will join stitches and multiplay stitches to get ripples in the rows.

Benodigdheden:
- garen (ik gebruik bij deze tutorial restjes katoen voor haaknaald 2,5-3)
- haaknaald, groter dan bij het garen staat aangegeven (ik gebruik haaknaald 5)
- steekmarkeerders
- schaar
- stopnaald

Supplies:
- yarn (I use for this tutorial scraps of cotton yarn for crochethook 2,5-3 mm)
- crochethook, bigger then the yarn says (I use crochethook 5 mm)
- stitchmarkers
- scissors
- needle

I use US terms in this tutorial

Je begint met een lossenketting met een meervoud van 24, in dit voorbeeld ha…

Harry Potters sorteerhoed

Ik ben een Harry Potter gek. Als je me volgt op Instagram heb je vast al gezien dat ik regelmatig de films kijk en ik kort geleden weer ben begonnen met het lezen van de boeken :-) Eergisteren zat ik wat te surfen op internet en kwam zo het patroon van de sorteerhoed tegen gemaakt door Allison van CRAFTYisCOOL. Ik vond hem meteen leuk en ook goed gelukt en waagde mij aan het patroon.

Harry Potters Sorting Hat
I'm an Harry Potter addict. If you follow me on Instagram you might have seen that I watch the movies regularly and I started reading the books again recently :-) The day before yesterday I was surfing on the internet and I found the pattern of the sorting hat designed by Allison from CRAFTYisCOOL. I loved it and started crocheting. 


In het originele patroon is het echt een hoed gehaakt met haaknaald 10, ik wilde een klein sorteerhoedje om leuk bij mijn boeken neer te zetten dus gebruikte ik een kleinere haaknaald en dunner garen. Ik plaatste de foto gister op Instagram en kree…

Fenna cowl + tutorial

Het was helemaal hip en happening, de Fenna garen van de Wibra. De bollen vlogen de winkels uit en helaas zijn ze niet meer te krijgen.
Toen ik ze bij de Wibra vond heb ik lang staan twijfelen, ik ben geen acryll fan maar de kleurtjes waren zo leuk. Uiteindelijk toch 4 bollen regenboog meegenomen en vrijwel meteen ben ik aan de slag gegaan.

It was very hot in Hollans, the yarn Fenna from the Wibra. The balls of yarn were flying out of the stores and unfortunatly they aren't available anymore. 
When I found the Fenna in the Wibra I was in doubt, I'm not an acrylic fan but I loved the colors so much. Finally I took 4 balls of yarn in rainbow colors and that afternoon I started crocheting.


Ik wilde graag een grote, dikke cowl haken. Dus ging ik met dubbele draad en haaknaald 10 aan de slag en voor ik het wist had ik een grote, warme cowl.

I wanted to crochet a big, cozy cowl. So I started with double thread and a 10 mm crochet hook and started crocheting. Before I knew I had a big, …