Doorgaan naar hoofdcontent

Corner to corner pixel haken

Pixel haken met de corner to corner steek (ook wel c2c), het is niet zo ingewikkeld als het lijkt en erg leuk om te doen. In deze tutorial laat ik stap voor stap zien hoe je dit hartje pixel haakt.


Je hebt nodig:
- 2 kleuren van hetzelfde merk garen
- haaknaald die bij het garen past
- schaar
- stopnaald
- het patroon (zie hieronder)
- een pen
- optioneel is een dienblad, ik vind dat fijn werken met pixel haken en zeker met het keren van je werk, dan raken de draden niet in de knoop.


Ik ga er bij deze tutorial vanuit dat je bekend bent met de corner to corner steek. Ben je dat nog niet? Hier vind je een foto tutorial.Dit is het patroon van het pixel hart die we deze tutorial gebruiken.


Van de achtergrond kleur (in dit voorbeeld geel) heb je twee bollen nodig. Je kan (net zoals ik heb gedaan) een bolletje garen van de grote bol maken.


Het maakt niet uit in welke hoek je begint bij het corner to corner pixel haken. Ik begin graag rechts onderin.
De eerste 5 rijen zijn corner to corner steken met geel.


Rij 6 begint aan de rechterkant van het patroon (zoals je op de foto op mijn patroon kan zien) en is 1 geel, 4 roze, 1 geel.

Haak 1 corner to corner steek met geel.


De halve vaste maak je af met roze, omdat er nu 4 roze steken aankomen. De gele draad trek je goed aan en laat je aan je werk hangen.


Haak 4 corner to corner steken met roze.


De halve vaste van de vierde corner to corner steek maak je af met geel omdat de laatste steek van deze rij met geel is. Trek de roze draad goed aan en laat hem aan je werk hangen.


Maak de laatste steek met geel en streep de rij die je zojuist hebt gehaakt af op je patroon.


We gaan verder met rij 7, die lees je van linksonder naar rechts boven. Rij 7 is: 2 geel, 4 roze, 1 geel.
Haak de 1 corner to corner steek met geel, het keren van je werk gaat als volgt: zorg dat alles in de juiste volgorde op het dienblad ligt (zie foto)


draai het dienblad een halve slag


pak de onderkant van je pixel haakwerk en die leg je naar je toe, hierbij schuif je je bollen omhoog. Je haakwerk is nu gekeerd en de draden zitten nog in de juiste volgorde.


Maak de eerste pixel af met geel


en haak de tweede gele pixel.


We gaan nu van kleur wisselen, van geel naar roze door de halve vaste af te maken met de roze draad die nog aan je haakwerk hangt, die pak je op.


Haak 4 roze pixels


de halve vaste van de laatste steek maak je af met geel. Pak hiervoor de gele draad op die nog aan je haakwerk hangt.


Haak 1 gele pixel en streep de rij af op je patroon.


Rij 8 is nu aan de beurt, die lees je van rechtsboven naar linksonder. Rij 8 is: 1 geel, 5 roze, 2 geel.
Haak de 1 corner to corner steek met geel, het keren van je werk gaat als volgt: zorg dat alles in de juiste volgorde op het dienblad ligt (zie foto)


draai het dienblad een halve slag


pak de onderkant van je pixel haakwerk en die leg je naar je toe, hierbij schuif je je bollen omhoog. Je haakwerk is nu gekeerd en de draden zitten nog in de juiste volgorde.


Na 1 gele pixel komen er 5 roze, we moeten dus meteen al van kleur wisselen. Maak de halve vaste af met de hangende roze draad, trek de gele draad goed aan. Je ziet dat het oppakken van de draad nu wat anders is dan bij de vorige kleurwissels. De volgende corner to corner steek haak je om de lossenboog en de roze draad heen, dan zie je er niks meer van.Haak deze rij totaal 5 roze pixels.


Dan wissel je van kleur van roze naar geel bij de halve vaste door de hangende gele draad op te pakken. Trek de roze draad goed aan.


Haak de laatste twee gele pixels van deze rij en streep de rij af op je patroon.


Rij 9: 3 geel, 4 roze, 2 geel.
Haak 1 gele pixel en keer je werk door je dienblad te draaien.


Haak daarna nog 2 gele pixels en wissel van kleur, van geel naar roze bij de halve vaste van de derde gele pixel. Bij elke kleurwissel trek je de laatst gebruikte kleur goed aan, dit zorgt voor een strakker resultaat.


Haak 4 roze pixels en wissel van kleur, van roze naar geel bij de halve vaste van de vierde roze pixel.


Haak nog 2 gele pixels om de rij af te maken en streep de rij af op je patroon.
Zoals je op het patroon kunt zien hebben we nu het breedste punt bereikt en gaan we minderen.

Rij 10: 1 geel, 5 roze, 2 geel.


Keer je werk (zoals ik eerder uitlegde) en haak 4 halve vasten; 3 op de stokjes en 1 in de lossenboog. Haak nu de eerste gele pixel en wissel van kleur naar roze. Kleurwissels bij de corner to corner steek zijn altijd bij de halve vaste van de steek.


Haak 5 roze pixels en wissel van kleur naar geel.


Haak 2 gele pixels. Rij 10 is klaar. Na elke rij streep je de rij af op je patroon.

Rij 11: 2 geel, 4 roze, 1 geel.


Keer je werk en haak 2 gele corner to corner steken, wissel van kleur naar roze.


Haak 4 roze corner to corner steken en wissel van kleur naar geel.


Haak 1 gele corner to corner steek, rij 11 is klaar.

Rij 12: 2 geel, 3 roze, 1 geel.


Haak 1 corner to corner steek met geel, je moet er nu nog een met geel haken en dan wisselen naar roze, alleen ben je dan al voorbij de roze draad. Die gaan we laten meelopen zodat je die op het juiste moment kunt oppakken. (Laat een draad alleen meelopen over de zelfde kleur pixel, anders ga je het zien in je werk. Laat hem ook niet meer dan 1 pixel meelopen, dan kan je werk gaan trekken.)


Leg de roze draad onder de lossenboog en haak de halve vaste en de stokjes van de gele corner to corner steek om de draad en de lossenboog heen.Nu wissel je bij de halve vaste weer van kleur van geel naar roze. Je ziet een roze draadje zitten, maar in het totaal valt het bijna niet op. Wil je dit liever niet? Knip dan de roze draad af (lang genoeg, je moet de draad wel afhechten) en laat hem niet meelopen. Hecht op het moment dat je de roze draad nodig hebt opnieuw aan.


Haak 3 corner to corner steken met roze en wissel van kleur naar geel.


Haak 1 corner to corner steek met geel en rij 12 is klaar.

Nog 2 pixel rijen te gaan! Ik denk dat je het principe nu wel snapt met de kleurwissels dus schrijf ik alleen nog uit wat je per rij moet haken.


Rij 13; 1 geel, 3 roze, 1 geel.


Rij 14: 1 geel, 2 roze, 1 geel.


Zoals je op het patroon kunt zien is het hartje nu gehaakt, dus kunnen er een gele en roze draad afgeknipt worden. Let op dat je niet in je werkdraad knipt, we moeten nog een klein stukje haken met geel om het pixel haakwerkje helemaal af te maken.


Haak de laatste 3 rijen met geel en hecht af. Werk netjes alle draden weg, waarbij je de gele draad in gele pixels wegwerkt en de roze draad in roze pixels. Dit geeft het netste resultaat en zorgt ervoor dat je pixel haakwerk aan 2 kanten netjes te zien is.


Zoals je op de foto hierboven kunt zien valt het mee hoeveel draadjes je moet afhechten, dit komt omdat we de draden steeds de volgende rij opnieuw hebben opgepakt. Zou je elke rij opnieuw aan en afhechten (wat natuurlijk ook kan) heb je een stuk meer draadjes af te hechten.
Het aantal af te hechten draadjes verschilt per pixel patroon en is afhankelijk van de hoeveelheid kleurwissels die in een patroon zitten.


Je gepixelhaakte hartje is nu klaar! Misschien is het leuk om er meerdere te haken voor een klein (of groot) dekentje :-)

Veel plezier met het pixel haken met de corner to corner steek!

Liefs,
Mriek

Print Friendly and PDF

Populaire posts van deze blog

Drops moss stitch sjaal

Hihi, ja ik ben verslaafd aan de moss stitch :-D Naast de sjaal waarmee ik de moss stitch tutorial heb gemaakt (waar ik nog steeds regelmatig een stukje aan haak) en de moss stitch cowl die ik gehaakt heb heb ik nu ook een moss stitch sjaal gehaakt van drops!

Drops moss stitch scarf
Hihi, yes I'm addicted to the moss stitch :-D After the scarf that I used to make the moss stitch turtorial (the one that isn't finished, but I regularly pick up to crochet a few rows) and the moss stitch cowl I crocheted I now also crocheted a moss stitch scarf from drops!


Mn eerste moss stitch sjaal (die ene die nog niet klaar is) haak ik in de breedte. Deze van drops heb ik in de lengte gehaakt zodat hij toch weer een ander effect geeft.

I crochet the first moss stitch scarf (the one that isn't finished) in width. This one from drops is crocheted in length so it gives a different effect.


Waarom noem ik dit mijn drops moss stitch sjaal? Omdat ik hem heb gehaakt met Drops Paris. Dit is een 100% k…

Moss stitch tutorial

Bij de blog van le monde du Sucrette zag ik toch zo'n leuke steek! De moss stitch. Ik was meteen verliefd en volgens haar blogje was hij niet zo moeilijk. Het priniepe is best makkelijk een lossen en een vaste, maar een duidelijke tutorial met uitleg van begin tot eind kon ik niet vinden, dus ben ik het zelf gaan uitproberen. Het is me gelukt, dus volgt hier de tutorial.

I found a very nice stitch on the blog of le monde du Sucrette! The moss stitch. I instantly fell in love and she said that it was an easy stitch. It is not hard, it is just a chain and a single crochet, , but I couldn't find a clear tutorial with explanation from beginning to end, so I tried something myself. I've done it, so here is the tutorial (in US terms).


Benodigdheden:
- garen (ik gebruik restjes katoen voor haaknaald 2,5-3,5)
- haaknaald, groter dan nodig bij het garen (ik gebruik haaknaald 5 maar haak van mezelf erg strak)
- schaar
- stopnaald

Supplies:
- yarn (I use leftover cotton for crochet hoo…

Moss stitch ripple tutorial

Daar is hij dan! De uitleg van de moss stitch ripple. Hebben jullie je haaknaald en garen in de aanslag? ;-)

Here it is! The moss stitch ripple tutorial. Do you have your yarn and crochethook ready? :-)


De moss stitch ripple lijkt erg op de moss stitch. Het enige verschil is dat we gaan minderen en meerderen om ripples in de rijen te krijgen.

The moss stitch ripple looks a lot like the moss stitch. The differance is that we will join stitches and multiplay stitches to get ripples in the rows.

Benodigdheden:
- garen (ik gebruik bij deze tutorial restjes katoen voor haaknaald 2,5-3)
- haaknaald, groter dan bij het garen staat aangegeven (ik gebruik haaknaald 5)
- steekmarkeerders
- schaar
- stopnaald

Supplies:
- yarn (I use for this tutorial scraps of cotton yarn for crochethook 2,5-3 mm)
- crochethook, bigger then the yarn says (I use crochethook 5 mm)
- stitchmarkers
- scissors
- needle

I use US terms in this tutorial

Je begint met een lossenketting met een meervoud van 24, in dit voorbeeld ha…

Knoop je mee - Vriendschapsbandje 7 - Hartjes

Daar issie dan, de laatste! Zullen we maar gewoon meteen naar het bandje gaan? Slaan we mijn geklets een keer over ;-)

Liefs,
Mriek


We gaan een bandje met hartjes knopen en daarvoor heb je nodig:
- 3 draden van 2,5 meter voor de achtergrond
- 2 draden van 2,5 meter voor de hartjes

Ik gebruik voor de hartjes wit en voor de achtergrond een leuk gemĂȘleerd draadje.

Vouw de draden dubbel en leg in het gevouwen gedeelte een knoop. Boven de knoop zit een lusje en onder de knoop zie je alle draden dubbel.


Leg de draden in de goede volgorde (van links naar rechts, 2 gekleurd, 2 wit, 2 gekleurd, 2 wit, 2 gekleurd).


Knoop met 2 knopen van links naar rechts steeds 2 draden samen. Dus de 2 gekleurde knoop je samen, de 2 witte, de 2 gekleurde, de 2 witte en de 2 gekleurde.


* We knopen verder met de meest linker witte, die knoop je naar de buitenkant: maak 2 knopen op elke draad die je tegenkomt.


Neem dan de tweede witte draad van links en die knoop je naar het midden: maak twee knopen op de gekleu…

Baby's!

In de laatste Hobby Handig (nummer 161, mei/juni/juli 2011) staat het onwijs leuke patroon van deze baby's, ontworpen door Annemarie Arts.


Zijn jullie net zo verkocht als ik?? :-)

Je kan het patroon ook vinden in het boek 'Gelukspoppetjes haken' van Annemarie Arts.